Opšta stomatologija

PREVENCIJA JE POLA ZDRAVLJA

Značaj redovne kontrole oralnog zdravlja

Opšta stomatologija stavlja akcenat na prevenciju. Ona je najvažnija da bismo spriječili probleme vezane za bolesti zuba, desni i usne šupljine. Prevencijom se na vrijeme mogu spriječiti eventualna oboljenja zuba i desni. Redovne posjete stomatologu, barem dva puta godišnje su od krucijalne važnosti za održavanje zdravlja zuba, kako bi vam poslužili do duboke starosti.

Redovno pranje zuba na pravilan način

Vodica za ispiranje usta (nije zamjena pranju zuba)

Svakodnevna upotreba konca za zube

Redovan pregled kod vašeg stomatologa

Skidanje kamenca i zubnih naslaga na godišnjem nivou

Opšta stomatologija

Dva puta godišnje je potrebno posjetiti stomatologa kako bi se mogle pratiti sve promjene koje se dešavaju u našoj usnoj šupljini. Rano otkrivanje ili dijagnoza propadanja i bolesti zuba ili desni omogućava nam da na vrijeme spriječimo veće posljedice.

Glavni cilj stomatologije je zdravlje i očuvanje zdravlja zuba. Čišćenje i skidanje zubnog kamenca se preporučuje u prosjeku dva puta godišnje da bismo očuvali naše oralno zdravlje. Međutim ukoliko nastanu neka loša i neželjena stanja kao npr. karijes potrebno ih je uočiti i tretirati što prije kako ne bi doveli do većih komplikacija ili čak eventualnog gubitka zubi.

Prema Zavodu za javno zdravstvo najšire oralno oboljenje svih starosnih skupina je karijes zuba. U Bosni i Hercegovini karijes čini 43% svih oboljenja u stomatološkoj zaštiti.

Važnost oralne higijene nam nekada i ne predstavlja bitnu činjenicu, ali je potrebno da održavanje našeg oralnog zdravlja bude prioritet naše svakodnevnice. Posebnu pažnju treba da poklanjamo preventivi i edukaciji o pravilnom održavanju oralne higijene, kako bismo spriječili neželjene dentalne probleme. Niz problema možemo spriječiti, pravilnim održavanjem oralne higijene, sa kojima se svakodnevno susrećemo a koje jednostavno stavljamo u stranu do trenutka kada počinju da uzrokuju bolove i komplikacije koje nam onemogućuju normalno obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Kada govorimo o opštoj stomatologiji prvi i kontrolni pregled je od iznimne važnosti. Briga o kompletnom zdravstvenom stanju usta i zuba pacijenata se počinje zasnivati nakon prvog pregleda kod našeg stomatologa. Samostalnom ili timskom dijagnostikom, liječenje i rehabilitacija pacijenata se može započeti već od prvog susreta sa našim stručnim timom, a od iznimne važnosti je da se tretmani liječenja započnu što je prije moguće.

Šta je to pravilno održavanje oralne higijene?

Pravilno održavanje oralne higijene podrazumijeva pranje zuba najmanje dva puta dnevno. Pored četkice i paste za zube potrebno je koristiti i zubni konac, zatim interdentalne četkice i vodicu za ispiranje, a eventualno i druga sredstva preporučena od strane naših stomatologa.

U pravilno održavanje oralne higijene spada i kontrolna posjeta stomatologu svakih 6 mjeseci.

Koliko često treba raditi tretman uklanjanja kamenca?

Tretman uklanjanja kamenca i “air flow” tretman potrebno je uraditi najmanje dva puta godišnje. Konzumenti cigareta kao i pacijenti koji su skloni brzom nastanku kamenca moraju to raditi i češće.

Mogu li se stomatološke intervencije obavljati u trudnoći?

Ne postoje kontraindikacije za stomatološke intervencije u trudnoći, naravno ukoliko je trudnoća bez komplikacija. Poželjno bi bilo da se intervencije rade od trećeg do šestog mjeseca trudnoće ukoliko je to moguće. Trudnice smiju primati anesteziju!

Je li pravilno četkanje zuba dovoljno?

Biti ćemo iskreni pa reći – nije! Kako biste bili sigurni da ste učinili baš sve za svoje zube, preporučuje se minimalno jednom godišnje:

  • čišćenje zubnog kamenca
  • pjeskarenje
  • poliranje zubi

Idealno je naručiti se na skidanje kamenca istovremeno kada i na kontrolni stomatološki pregled. Postupak s pjeskarenjem traje oko tridesetak minuta. Za tako kratko vrijeme činite jako mnogo za svoje oralno zdravlje.

Ako još uvijek nemate naviku dolaziti na kontrolne preglede i čišćenje zubnog kamenca, pravo je vrijeme da usvojite ovu korisnu naviku i pomognete svojim zubima da vam još dugo dobro služe.

Koju zubnu četkicu da koristim?

Preporučujemo upotrebu mekanih ili srednje tvrdih četkica jer tvrde su previše abrazivne i mogu oštetiti zubno meso. Zamijenite svoju četkicu svakih 3-4 mjeseca, a i prije ako su vlakna potrošena. Stara četkica neće dobro obavljati posao.

Koju zubnu pastu da koristim?

Zapravo to i nije toliko bitno. Puno bitnije je redovno i pravilno čišćenje. Koristite onu koja Vam odgovara, sve dok je sa fluorom. Za neke zubne paste tvrde da izbjeljuju zube. Te paste nisu najsretnije rješenje. Takve paste sadrže abrazivne mikrogranule koje uklanjaju naslage i pigmentacije ali mogu oštetiti i caklinu. Također, karbamid peroksid koji služi za izbjeljivanje zuba nije dovoljno hemijski stabilan da bi se mogao ukomponovati u zubnoj pasti u dovoljnoj koncentraciji da postigne željeni efekat izbjeljivanja. Također tzv. “paste za pušače” ili za “poliranje zuba” mogu biti previše abrazivne te ih zbog toga izbjegavajte.

Search
Novodent tim
Podijeli online
Popularni članci
Zakažite besplatan pregled
Unesite Vaše kontakt informacije
Razlog Vaše posjete
Pitajte doktora

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.