DJEČIJA STOMATOLOGIJA TUZLA - PEDODONCIJA

Dječija stomatologija Tuzla za zdrave zube i zdravo dijete

Poznato je da bolesti zuba i usne šupljine kod djece mogu biti žarišta koja prouzrokuju bolesti drugih organa. Djeca sa zdravim zubima su zdravija, bolje govore i lakše žvaču hranu. Prema istraživanju Stomatološkog fakulteta u Sarajevu, broj karioznih, izvađenih i plombiranih zuba prosječnog šestogodišnjaka u Bosni i Hercegovini iznosi 6,7 (KEP index), što znači da prosječan šestogodišnjak već ima 6 pokvarenih zuba. Ovakvo stanje se dešava zbog toga što odrasli i djeca dolaze stomatologu kada dođe do bolova!!

dječija stomatologija tuzla, novodent, zdravi zubi za zdravo dijete

Šta je dječija stomatologija?

Dječija stomatologija ili pedodoncija je stomatološka disciplina koja se bavi preventivnim i terapijskim postupcima u svrhu očuvanja oralnog zdravlja djece od rođenja do kraja adolescencije. Preventivna stomatologija vašem djetetu osigurava zdrav i lijep osmijeh. Djeca sa zdravim ustima lakše i pravilnije žvaču hranu, bolje iskorištavajući njene sastojke. Brže i bolje govore. Opšte zdravlje im je bolje, jer bolesna usta i zubi utječu na pojavu bolesti ostalih organa. Zdrava usta lijepo je vidjeti, a lijepi zubi djetetu daju potrebno samopouzdanje. I na kraju, zdrava usta znače mnogo manje finansijskih troškova za roditelje.

Prvu posjetu ordinaciji dentalne medicine preporučujemo već u trećoj godini života djeteta, kako bi se obavila kontrola zuba i izgradilo povjerenje djeteta u stomatologa. Naglasak u radu s djecom stavljamo na prevenciju koja omogućava zaštitu mliječnih zuba od karijesa, kao i sprječavanje njihovog preranog gubitka, te čuvanju mjesta za smještaj trajnih zuba. Na taj način postiže se prirodni pravilni slijed nicanja trajnih zuba i smanjuje se naknadna potreba za ortodontskom terapijom, s ciljem funkcionalnog i estetskog ispravljanja zagriza.

Mliječni zubi

Mliječni zubi počinju nicati oko šestog mjeseca života, a do treće godine u ustima će biti prisutno svih 20 mliječnih zuba. Vrlo je važno očuvati mliječne zube jer oni čuvaju mjesto trajnim zubima i prilikom izbijanja trajnog zuba usmjeravaju njegov rast, stoga u slučaju preranog gubitka mliječnih zuba dolazi do pogrešnog razmještanja trajnih zuba, odnosno različitih ortodontskih anomalija.

“dojni” karijes – karijes dječije bočice

Plombe u boji za mliječne zube

Twinky star plombe su izvrsni motivatori za djecu, prvenstveno zbog neobičnog izgleda, ali i zbog bržeg načina postavljanja i vezanja za zub što olakšava posao i doktoru i pacijentu. Ovi kompozitni ispuni dolaze u raznim nijansama što privlači dječiju pažnju, te u njima budi želju za saradnjom pri popravci zuba. Birajući boju plombe, dijete postaje aktivni sudionik u poslu zajedno sa doktorom što otklanja stah i uznemirenost. Twinky star ispuni odlikuju se biokompatibilnošću, te su odlična prevencija nastanka sekundarnog karijesa zbog ispuštanja fluorida.

Twinky Star ispuni u boji

Fluorizacija mliječnih i trajnih zubi kod djece

Najbolja prevencija nastanku karijesa jeste fluor koji štiti caklinu zuba, čini je otpornijom, te potiče remineralizaciju tkiva koja zaustavlja početni karijes. Fluorizacija povećava odbranu zuba od karijesa tako da smanjuje razvoj bakterija, povećava količinu i kvalitetu pljuvačke, te čini zube zdravijima. Postupak se vrši tako da se mliječni i trajni zubi premazuju fluorom u obliku tekućine, gela ili laka kako bi zubi postali otporniji. Sam postupak je brz i bezbolan, te je odlična metoda sprječavanja karijesa kod mladih zuba.

fluorizacija zuba kod djece

Pečatni ispuni ili pečaćenje fisura

Pečaćenje fisura je preventivni postupak kojim nastojimo spriječiti razvoj karijesa na novoizniklim trajnim zubima.

Fisure su usjekline na kruni zuba koje se nalaze između zubnih kvržica. Oblik i dubina fisura razlikuju se između pojedinaca, a utiču na rizik od pojave karijesa – duboke fisure sa uskim ušćem na koje se nastavlja proširenje, predstavljaju mjesta pogodna za nakupljanje plaka.

pečaćenje fisura – ilustracija

Potpuno bezbolno i bez „brušenja“ zuba, fisure zuba se očiste i zapečate kompozitnim materijalom ili stakleno-ionomjernim cementom koji bojom odgovara boji zuba i tako čuvaju estetiku. Preporučuje se postupak pečaćenja provesti nedugo nakon nicanja trajnog zuba.

Zakažite besplatan pregled
Unesite Vaše kontakt informacije
Razlog Vaše posjete
Pitajte doktora

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.