Luminiri za savršen osmijeh bez brušenja zuba

Luminiri ili non prep viniri (viniri bez brušenja) ili navlake za zube kako ih pacijenti popularno zovu, vrsta su faseta odnosno vinira koji ne zahtijevaju brušenje zuba. Upravo zbog toga su i popularan izbor pacijenta, jer je sama procedura ugradnje bezbolna i kraća nego što je to slučaj sa samim vinirima.

Sami luminiri su zapravo izuzetno tanke ljuspice za zube, debljine oko 0,2mm i lijepe se, odnosno cementiraju za vidljivi dio zuba. Oni se koriste kao i fasete, za rješavanje prije svega estetskih problema u koje spadaju loš oblik zuba ili prebojenost. Često se koriste kao dio Hollywood smile tretmana.

Razlika između luminira i klasičnih faseta za zube ?

Luminiri su tanji od klasičnih faseta što im omogućava da se ugrade na prirodan zub bez dodatnog brušenja, ali glavna mana ležu u tome što luminiri zbog svoje debljine ne mogu se koristiti za rješavanje većih nepravilnosti zuba.

Irađuju se u dvije najčeće opcije:

  • Kompozitni luminiri
  • Keramički luminiri (cirkonijumski, porcelanski)

Keramički su čvršći od kompozitnih luminira, kao takvi otporniji su na pucanje ili pojavu tragova. Jedina mana keramičkih u odnosu na kompozitne je veća cijena, ali oni se ipak češće koriste jer naši pacijenti prije svega žele bolji kvalitet.

luminiri, ugradnja luminira

Ugradnja luminira

Sama procedura svodi se na dvije posjete stomatologu. Tokom prve posjete, stomatolog će pregledati usta i zube pacijenata, nakon toga uzima otisak zuba na osnovu kojeg će luminiri biti izrađeni.

Ugradnja luminira podrazuijeva da zubi na koje se oni ugrađuju moraju biti zdravi, bez karijesa ili bilo kakvih infekcija.

Kako se ugrađuju luminiri za zube?

Ugradnja je brza i bezbolna procedura, nakon što pregledamo vaše zube kako bismo ustanovili da su luminiri dobro rješenje za vas, pristupamo pripremi uz uzimanje otiska zuba.

Luminiri su personalizovano rješenje koje se pravi za svakog pacijenta pojedinačno, tako da po svojoj boji, obliku, veličini u potpunosti odgovaraju pacijentovim zubima.

Primjera radi, ugrađujemo sve luminire na zube koji se vide tokom govora i osmijeha kako bismo postigli savršen osmijeh.

Proces ugradnje Luminira je pažljivo vođen od strane našeg stručnog tima. Prvo ćemo očistiti vaše zube kako bismo uklonili sve naslage i pripremili ih za Luminire. Zatim ćemo napraviti otiske kako bismo izradili individualne Luminire koje savršeno odgovaraju vašim zubima. Nakon toga, Luminiri će biti privremeno postavljeni kako bismo provjerili njihov izgled i prilagodili ih prema vašim željama. Oni će biti trajno pričvršćeni na vaše zube, dajući vam osmijeh iz snova.

Prednosti luminira za zube

Luminiri za zube imaju mnoge prednosti u usporedbi s drugim metodama izbjeljivanja zuba. Evo nekoliko ključnih prednosti:

  • Pružaju prirodan izgled i uklapaju se sa prirodnim zubima, što rezultira blistavim osmijehom.
  • Trajnost: Izuzetno su izdržljivi i mogu trajati godinama s pravilnom njegom.
  • Brzi rezultati: Postupak postavljanja luminira za zube je relativno brz i pacijenti mogu vidjeti rezultate odmah nakon završetka postupka.
  • Minimalna invazivnost: Za postavljanje luminira za zube nije potrebno brušenje zuba, što rezultira minimalnom invazivnošću i očuvanjem prirodnih zuba.

Koliko traju luminiri?

Izađeni su od visokokvalitetnih materijala koji su otporni na mrlje i dugotrajni. Uz pravilnu oralnu higijenu i redovne posjete stomatologu oni mogu trajati mnogo godina. Važno je održavati dobru oralnu higijenu, četkati zube i koristiti zubni konac redovito kako biste produžili vijek trajanja vaših Luminira.

Dakle trajnost luminira zavisi od vaših prehrambenih navika i redovnih posjeta stomatologu.

Šta ako luminiri nisu rješenje za mene?

Razumijemo da svaki pacijent ima jedinstvene potrebe, shodno tome u Novodentu svakom pacijentu pristupamo individualno. Ako se nakon pregleda utvrdi da Luminiri nisu najbolje rješenje za vas, ne brinite. Naš tim stručnjaka ima širok spektar estetskih dentalnih tretmana koji mogu poboljšati izgled vaših zuba i osigurati vam predivan osmijeh. Naš cilj je pružiti vam najbolje moguće opcije kako biste postigli rezultate s kojima ćete biti zadovoljni.

Prije i poslije ugradnje luminira

Na fotografiji ispod možete provjeriti kako izgledaju zubi prije i poslije ugradnje luminira. Ove luminire je uradila naša dr. Esana Kavazbašić Huskanović.

luminiri prije i poslije ugradnje, novodent tuzla

Kako se održavaju?

Održavanje luminira za zube je relativno jednostavno. Evo nekoliko savjeta za održavanje vaših luminira:

  • Redovno perite zube i koristite zubni konac kako biste uklonili plak i ostatak hrane.
  • Izbjegavajte prekomjerno konzumiranje namirnica i pića koji mogu mrljati zube, poput kafe, čaja ili crnog vina.
  • Izbjegavajte grickanje tvrde hrane koja može uzrokovati oštećenje luminira.
  • Redvono posjećujte svog stomatologa radi rutinskih pregleda i održavanja luminira.

 

Česta pitanja o luminirima za zube

Koliko dugo traje postupak postavljanja luminira za zube?
Procedura ugradnje luminira svodi se na dvije posjete stomatologu. Na prvoj posjeti stomatolog pregleda vaše zube, ukoliko ste kandidat za ugradnju, prelazi na uzimanje otiska. Prilikom druge posjete ugrađuje vam luminire i daje vam osmijeh koji ste željeli.

Da li je postavljanje luminira za zube bolno?
Većina ljudi ne osjeća bol tijekom postupka postavljanja luminira. Lokalna anestezija se može primijeniti ako je potrebno.

Mogu li jesti sve vrste hrane s luminirima za zube?
Da, s luminirima za zube možete jesti uobičajenu hranu. Međutim, trebali biste izbjegavati tvrdu hranu koja može uzrokovati oštećenje luminira.

Mogu li izbjeljivati zube s luminirima?
Otporni su na izbjeljivanje zubi. Ako želite izbjeljivati zube, to trebate raspraviti sa svojim stomatologom prije postavljanja luminira.

Koliko često trebam posjećivati stomatologa nakon postavljanja luminira?
Redovne posjete stomatologu preporučuju se svakih 6 mjeseci radi pregleda i održavanja luminira za zube.

 

Trebam dodatne informacije o luminirima

Ukoliko imate potrebe da saznate više o lumunirima i proceduri ugradnje istih, preporučujemo vam da nas kontaktirate putem kontakt forme i zakažete pregled i konsultacije sa našim stomatolozima. Kliknite ovdje i zakažite termin kako biste provjerili jeste li kandidat za ugradnju luminira. 

Tagovi
Podijeli online
Prethodni / Slijedeći Post