Zubna protetika, zubne krunice, zubni mostovi, zubni implantati, Novodent stomatološko implantološki centar Tuzla

Zubna protetika

Pojam zubna protetika obuhvata svaku zamjenu odnosno nadoknadu za prirodni zub u slučaju da nedostaje jedan, više njih ili čak svi zubi. Postoji nekoliko vrsta protetskih nadoknada, a to su: zubni implantati, zubne krunice, ljuskice za zube (eng. Veneers), zubni most i zubne proteze.
zubna protetika tuzla

Zubna protetika podrazumijeva svaku zamjenu odnosno nadoknadu za prirodni zub u slučaju da nedostaje jedan ili više njih, ili poboljšanje izgleda postojećih zubi te njihovu funkcionalnost. Zubnu protetiku dijelimo na fiksnu protetiku i mobilnu protetiku. Fiksna protetika uključuje ljuskice za zube, zubne krunice i zubne mostove dok se totalne proteze (potpune proteze), parcijalne proteze (djelomične proteze) i proteze na implantatima nazivaju mobilnom protetikom.

 

Iako svi pripadaju zubnoj protetici, ove nadoknade međusobno se značajno razlikuju funkcijom, načinom ugradnje, trajnošću i cijenom. Ipak, zajedničko im je to da se pomoću njih mogu riješiti sva dentalna oštećenja i nedostaci.

Zubni mostovi

Zubni most je protetska nadoknada koja se sastoji od zubnih krunica koje su fiksno povezane u jednu cjelinu. Zubni most će se predložiti kada vam nedostaje jedan ili više zuba u nizu ili kada su zubi jako oslabljeni. Glavni uslov je da imate određeni broj zubi koji mogu biti nosači i potpora cijelom zubnom mostu. Zubni most može se napraviti na prirodne zube, a kada nedostaje veći broj zubi tada je moguće napraviti zubni most na implantatima. Proces izrade zubnog mosta uključuje oblikovanje prirodnih zuba pored praznine, uzimanje otiska zuba i izradu mosta u laboratoriju. Zubni mostovi su jedna od najčešćih metoda protetskog liječenja u stomatologiji i mogu biti vrlo uspješni u vraćanju osmijeha i samopouzdanja pacijentima. Oni mogu biti trajni ili privremeni, ovisno o potrebama pacijenata i stanja ostalih zubi. 

zubna protetika novodent tuzla, zubni most
zubni mostovi, ugradnja zubnog mosta tuzla

1. Cirkon-keramički zubni mostovi

Cirkon-keramički zubni mostovi su potpuno keramički protetski radovi čija je osnova napravljena od cirkonij oksidne keramike. Cirkon je visokokvalitetan, biokompatibilan materijal koji osigurava dugotrajnost i potpuno prirodan izgled protetskog rada maksimalnim oponašanjem estetike prirodnih zuba, jer omogućava prodor svjetlosti kroz most. Cirkonij pruža izvrsnu čvrstoću i trajnost, a istovremeno ima vrlo prirodan izgled. 

2. Metal-keramički zubni mostovi

Metal-keramički zubni mostovi imaju bazu napravljenu od legure metala koja se prekriva slojem keramike u boji i obliku koji odgovaraju svakom pacijentu individualno. Metal-keramički mostovi su vrlo čvrsti i dugotrajni, ali imaju estetska ograničenja te se najviše rade u stražnjim dijelovima čeljusti.Metalna podloga pruža stabilnost i čvrstoću, dok keramički sloj omogućava estetski izgled i prilagođava se boji ostalih zuba. Metal-keramički mostovi se obično koriste za zamjenu jednog ili više zuba koji su vidljivi prilikom osmijeha, kao što su prednji zubi.

Šta su krunice za zube?

Krunice za zube, poznate i kao navlake za zube jedan su od najpoznatijih i najtraženijih tretmana kada su u pitanju funkcionalna ili estetska oštećenja zubi. Krunice za zube su protetska nadoknada koja imitira oblik, veličinu i boju zuba te se trajno fiksiraju na zubni implantat ili izbrušen zub, a glavni im je cilj povratak izgubljene funkcije zuba ili popravljanje njegove estetike.

Cirkon keramika se odlikuje vrlo visokom čvrstoćom. Cirkon je prozračan što daje svjetliji i prirodniji izgled od metala te daje vrhunske estetske rezultate kada se postavlja na prirodne zube ili implantate. Zahvaljujući svojoj čvrstoći, ali i estetici koristi se za prednje ali i stražnje zube. Zbog karakteristika potpune prirodnosti, transparentnosti, ali i savršene kompatibilnosti sa ljudskim organizmom, cirkon postaje nezamjenljiv dio estetske stomatologije te je svakako preporuka svim našim pacijentima pogotovo kada je riječ o prednjim zubima.

osmijeh poslije ugradnje mostova, novodent tuzla

Metal-keramičke krunice za zube predstavljaju vrstu protetskog rada gdje je keramika vezana uz metalnu osnovu te su danas te krunice standard u stomatološkoj protetici zbog svoje prihvatljive cijene, odličnih svojstava poput čvrstoće i dugotrajnosti te solidne estetske komponente. Metalna osnova osigurava stabilnost i čvrstoću zuba, a keramika oponaša oblik i boju zuba zbog čega možete biti sigurni da je riječ o kvalitetnom i dugotrajnom rješenju za vaš osmijeh.

Staklokeramičke krunice zadovoljavaju visokoestetske zahtjeve pacijenata. Keramika u potpunosti oponaša optička svojstva  prirodne cakline zuba kao što su translucencija, transparencija i luminiscencija što rezultira krunicom koju gotovo nije moguće razlikovati od prirodnog zuba. S obzirom da ove krunice ne sadrže metal, ne dolazi do obojenosti ruba gingive. Ove krunice se predlažu za prednje zube kako bi se dobila vrhunska estetika.

Tagovi
Podijeli online
Prethodni / Slijedeći Post