kiretaža zuba

Kiretaža zuba i liječenje upaljenog mesa

Kiretaža zuba je postupak uklanjanja nakupljenog plaka i zubnog kamenca ispod površine zubnog mesa tj. sa zubnog korjena. Zubni kamenac je temelj za razvijanje baketerija i treba ga što prije ukloniti kako biste spriječili razvoj i napredovanje upale.

O ovom blog postu smo pripremili važne informacije o kiretaži zuba, tj. šta je to kiretaža, kako se izvodi, koje pozitivne učinke kiretaža ima na zubno meso.

 

Kiretaža zuba i zašto je raditi?

Kiretaža se izvodi kako bi se uklonile naslage plaka, kamenca i bakterija koje su se nakupile unutar parodontalnih džepova. Ovaj postupak pomaže u uklanjanju izvora infekcije i sprječavanju daljnjeg napredovanja bolesti.

Kiretaža zuba obično se izvodi pod lokalnom anestezijom kako bi se pacijentu pružila udobnost i smanjila bolnost postupka. Tijekom kiretaže, stomatolog koristi poseban instrument poznat kao kireta kako bi pažljivo očistio površinu zuba i uklonio naslage.

Osim čišćenja, kiretaža može biti korisna i za glađenje površine zuba. Glađenje zuba uključuje uklanjanje grubih i nepravilnih površina na korijenu zuba kako bi se spriječilo daljnje nakupljanje bakterija.

 

Kiretaža zuba i znakovi koji ukazuju da je trebate uraditi

Kiretaža zuba se obično preporučuje kada postoji napredna parodontalna bolest ili kada konzervativni tretmani nisu uspješni u liječenju infekcije desni. Evo nekoliko situacija u kojima se može preporučiti kiretaža zuba:

 1. Ako imate dijagnosticiranu parodontalnu bolest, kiretaža se može preporučiti ako su desni upaljene, postoji prisutnost parodontalnih džepova (prostora između zuba i desni) ili ako je došlo do gubitka kosti oko zuba.
 2. Duboki parodontalni džepovi: Kiretaža se često preporučuje kada dubina parodontalnih džepova prelazi 4 mm. Duboki džepovi mogu biti teže očistiti samo uz pomoć rutinskih postupaka čišćenja zuba.
 3. Krvarenje desni: Ako primijetite krvarenje prilikom četkanja ili korištenja zubnog konca, to može ukazivati na prisutnost parodontalne bolesti. Kiretaža se može preporučiti kako bi se uklonio izvor infekcije i smanjilo krvarenje desni.
 4. Loš zadah iz usta: Parodontalna bolest često dovodi do neugodnog zadaha iz usta. Kiretaža se može preporučiti kako bi se uklonili naslage i bakterije koje doprinose ovom problemu.
 5. Nenormalno širok prostor između zuba i desni.
 6. Labavi zubi ili pokreti

 

Vrste kiretaža zuba i kako se izvode

Postoje dvije glavne vrste kiretaža zuba: kiretaža supragingivalnih džepova i kiretaža subgingivalnih džepova. Evo detaljnijeg objašnjenja o svakoj vrsti kiretaže:

 • Kiretaža supragingivalnih džepova: Ova vrsta kiretaže se izvodi na površini zuba, iznad linije desni. Obično se koristi za uklanjanje plaka, kamenca i naslaga na vidljivim dijelovima zuba i iznad parodontalnih džepova. Postupak se može izvoditi pomoću kireta ili ultrazvučnih instrumenata kako bi se pažljivo očistile površine zuba.
 • Kiretaža subgingivalnih džepova: Ova vrsta kiretaže se izvodi ispod linije desni, u parodontalnim džepovima koji su formirani uslijed parodontalne bolesti. Ovaj postupak se često provodi kada su džepovi duboki i sadrže naslage plaka i bakterija. Kiretaža subgingivalnih džepova može se izvesti ručnim kiretama, ultrazvučnim ili mehaničkim uređajima. Stomatolog pažljivo čisti površine zuba, uklanja naslage i glađenje korijenske površine kako bi se spriječilo daljnje nakupljanje bakterija.

 

Kiretaža zuba i oporavak

Nakon kiretaže postoji mogućnost pojave osjetljivosti zuba na toplo i hladno što bi se s vremenom trebalo smiriti ili ako je osjetljivost izražena može se napraviti postupak desenzibilizacije zuba.

Važno je pridržavati se određenih smjernica za oporavak kako bi se osiguralo brže zacjeljivanje i smanjili potencijalni rizici. Evo nekoliko savjeta za oporavak nakon kiretaže zuba:

 • Održavajte oralnu higijenu: Redovito i temeljito četkanje zuba i korištenje zubnog konca su ključni za održavanje čistoće i sprečavanje nakupljanja novih naslaga. Stomatolog će vam možda preporučiti i upotrebu antimikrobnih ili ljekovitih rješenja za ispiranje usta.
 • Izbjegavajte dodirivanje i pritiskanje tretiranog područja: Nakon kiretaže, izbjegavajte dodirivanje tretiranih područja prstima ili jezikom kako biste spriječili infekciju ili ometanje procesa zacjeljivanja.
 • Izbjegavajte vruću ili začinjenu hranu: Tijekom prvih nekoliko dana nakon kiretaže, izbjegavajte vruću ili začinjenu hranu koja može iritirati tretirano područje. Umjesto toga, birajte mekanu, hladnu ili blago toplu hranu.
 • Uzmite propisane lijekove: Stomatolog vam može propisati antibiotike ili analgetike kako bi se spriječile infekcije i ublažili eventualni bolovi. Redovito uzimajte propisane lijekove prema uputama.
 • Izbjegavajte pušenje i konzumiranje alkohola: Pušenje i konzumiranje alkohola mogu usporiti proces zacjeljivanja i povećati rizik od komplikacija. Stoga je preporučljivo izbjegavati ove navike tijekom oporavka.
 • Pratite upute stomatologa: Važno je slijediti sve upute i smjernice koje vam je stomatolog dao za oporavak. Redoviti kontrolni pregledi nakon kiretaže bit će zakazani kako bi se pratilo stanje tretiranog područja i osiguralo da se oporavak odvija kako treba.
 • Ako primijetite bilo kakve neobične simptome ili probleme tijekom oporavka, poput jakog krvarenja, otoka ili jakih bolova, odmah se obratite svom stomatologu. Pravilna njega i praćenje uputa pomoći će vam u bržem oporavku nakon kiretaže zuba.

 

Negativni učinci kiretaže zuba

Kao negativni učinak ove terapije možete očekivati skupljanje zubnog mesa i posljedično produljenje zuba. Ovo nije posljedica terapije već smanjenja otoka zubnog mesa koje je bilo prisutno prije terapije.

Ako imate problema sa upaljenim desnima, preporučujemo da odmah dogovorite termin u našoj stomatološkoj ordinaciju u Tuzli.

 

kiretaža zuba i osmijeh

Pozitivni učinci kiretaže zuba

Nekoliko primarnih pozitivnih učinaka nakon kiretaže zuba:

 • Uklanjanje naslaga i bakterija: Kiretaža zuba temeljito čisti zube i uklanja naslage plaka, kamenac i bakterije koje su se nakupile na površinama zuba i unutar parodontalnih džepova. Time se smanjuje izvor infekcije i upale u desnima.
 • Smanjenje upale desni: Kiretaža pomaže u smanjenju upale desni koja je povezana s parodontalnom bolešću. Uklanjanje bakterijskih naslaga smanjuje iritaciju i crvenilo desni te olakšava njihovo zacjeljivanje.
 • Čišći parodontalni džepovi: Kiretaža subgingivalnih džepova omogućuje čišćenje prostora između zuba i desni, što rezultira smanjenjem dubine džepova. To olakšava održavanje oralne higijene i sprečava daljnje napredovanje parodontalne bolesti.
 • Poticanje zacjeljivanja: Kiretaža potiče zacjeljivanje tkiva oko zuba. Uklanjanje infekcije, naslaga i glađenje korijenske površine pomaže tkivima da se obnove i pravilno zaliječe.
 • Prevencija gubitka zuba: Kiretaža zuba može spriječiti daljnje oštećenje desni, kosti i vezivnog tkiva oko zuba. Očuvanje zdravih tkiva ključno je za podršku zubima i sprječavanje gubitka zuba koji može biti posljedica napredovanja parodontalne bolesti

 

Koliko puta morate raditi kiretažu zuba?

Nakon obavljenog tretmana, obično je potrebno oko 6 sedmica da se desni zalijepe za strukturu zuba…

Svakom pacijentu se daje drugačija preporuka , jer svaki slučaj to zahtijeva. Ako slijedite navedene korake i postoji pregled svakih 6 mjeseci, možete držati parodontalnu bolest pod kontrolom bez potrebe za drugim agresivnijim tretmanima za zub.

Kiretaža zuba se izvodi kod pacijenata sa parodontalnom bolešću i važan je dio njenog liječenja. To je ambulantna procedura i izvodi se u lokalnoj anesteziji, obično nije bolna.

Stomatološke kiretaže obično su 1-4 sesije, ili više ovisno o pronađenom bakterijskom plaku. Međutim, ovo ne bi trebalo da vas brine jer će vam stomatolog objasniti i preporučiti koliko vam je sesija potrebno.

Kiretaža zuba u Novodentu

Ukoliko primijetite da imate bilo koji od gore navedenih simptoma, preporučljivo je da dođete u našu ordinaciju kako bismo Vaš problem riješili kiretažom zuba.

Zahvaljujući našem dugogodišnjem iskustvu i odličnim profesionalcima kiretaža zuba će za vas biti bezbolan postupak.

Cijena kiretaže zuba

Cjenovnik kiretaže zuba, kao i svih ostalih stomatoloških usluga možete pronaći na stranici Cjenovnik.

Tagovi
Podijeli online
Prethodni / Slijedeći Post