Estetska stomatologija

Estetska stomatologija je multidisciplinarna grana stomatologije

Estetska stomatologija je grana stomatologije koja objedinjuje gotovo sva područja stomatologije, a dovedena je do savršenstva kako estetski tako i funkcionalno. Podrazumijeva oralnu rehabilitaciju koja maksimalno zadovoljava estetske zahtjeve pacijenata. Zahvaljujući vrhunskoj tehnologiji i vještinama našeg stručnog tima, brinemo ne samo o zdravlju vaših zuba već i o ljepoti vašeg osmijeha.

Šta je to estetska stomatologija?

Estetska stomatologija je multidisciplinarna grana stomatologije jer osim lijepih, zdravih, bijelih i pravilno raspoređenih zuba, zahtijeva i zdrav parodoncijum, odnosno zdravu gingivu.

Bezmetalne krune okružene otečenom i upaljenom gingivom (meko tkivo, zubno meso) svakako ne doprinose estetici i narušavaju kompletan osmijeh. Čest termin koji se koristi za estetiku gingive je – pink aesthetic.

Pravilan zubni niz je estetski imperativ, ali također utiče i na cjelokupno zdravlje usta i zuba. Pravilno raspoređeni zubi se lakše čiste, a raspored sila koje se oslobađaju pri žvakanju su fiziološke i povoljno utiču na potporni aparat zuba. Sa druge strane, nepravilno postavljeni zubi su opterećeni znatno jačim silama što uzrokuje slabljenje potpornog aparata zuba (kosti i vlakana koje drže zub u vilici), pa dolazi do parodontopatije, klaćenja zuba i drugih problema. Također, nemogućnost sprovođenja dobre higijene dodatno komplikuje situaciju. Ukoliko su prisutni svi zubi, a postoji loš raspored zuba, ortodontska terapija je pravo rješenje.

Estetska stomatologija u svakodnevnoj službi

Zubna caklina propušta boje hrane i pića, što dugoročno dovodi do tamnjenja i oboljenja vaših zuba.

Osim starenja i nepravilne higijene, najčešći razlozi su pušenje, konzumacija kafe, čaja i raznih obojenih napitaka poput crnog vina. Dentalna medicina sada u estetskoj stomatologiji nudi najkvalitetnija rješenja za vaše probleme sa bojom zuba, izgledom zuba kao i cjelokupnim estetskim dojmom. Rezultat estetske stomatologije je savršeno skladan novi osmijeh, koji stvaramo pomnim planiranjem, pažljivim odabirom metode liječenja, te uzimajući u obzir svaki detalj vašeg lica.

ESTETSKA STOMATOLOGIJA TUZLA, Novodent, osmijeh kao iz hollywooda

dentalna estetika

Usluge u okviru estetske stomatologije u Tuzli

Estetska stomatologija namijenjena je svima koji svoj osmijeh žele učiniti ljepšim. Njen je rezultat savršeno skladan novi osmijeh, koji stvaramo pomnim planiranjem, pažljivim odabirom metode liječenja, te uzimajući u obzir svaki detalj vašeg lica. U estetici osmijeha, detalji čine razliku između dobrog i savršenog. Primjeri nepravilnosti s kojima se pacijenti susreću su:

 • Napuknuti ili oštećeni zubi
 • Potamnjeli zubi
 • Žuti zubi bez sjaja
 • Nakupine kamenca
 • Estetski neprivlačne amalgamske „crne plombe“
 • Nedostatak jednog ili više zuba
 • Nepravilnost položaja zuba
 • Naglašeno zubno meso tzv. „gummy smile“
 • Starenje i dehidracija te gubitak elastičnosti usana
 • Naglašene bore oko usana te područja nosa i brade
estetska stomatologija tuzla, slomljen zub

slomljen zub – ilustracija

Estetska stomatologija i izbjeljivanje zubi

Izbjeljivanje zubi potpuno je bezbolna tehnika koja vraća bjelinu i sjaj vašim zubima. Suprotno mišljenjima, boja zuba nije određena vanjskom površinom zuba, već bojom dentina, tkiva koje se nalazi ispod površine zuba. Caklina propušta boje hrane i pića, što dugoročno dovodi do tamnjenja zuba i oboljenja.

Uspješnim izbjeljivanjem stomatologija smatra izbjeljivanje za dvije nijanse nakon svakog tretmana. Na taj način, vaš će osmijeh izgledati lijepo, ali i prirodno.

estetska stomatologija i izbjeljivanje zubi
izbjeljivanje zubi tuzla, prije i poslije izbjeljivanja

izbjeljivanje “ZOOM” metodom – situacija prije i poslije

Ko nije kandidat za izbjeljivanje zuba?

 • Pacijenti koji boluju od gingivitisa i/ili parodontitisa te imaju ogoljele zubne vratove
 • Pacijenti sa izrazitom preosjetljivošću  zuba na podražaje
 • Pacijenti u toku ortodontske terapije
 • Trudnice i dojilje (radi nedovoljno naučnih podataka o uticaju materijala za izbjeljivanje zuba na fetus)
 • Fluorozna i tetraciklinska obojenja zubi
 • Jaka obojenja nakon liječenja zuba
 • Pacijenti koji imaju keramičke krunice ili ljuskice na zubima

Ljuskice za zube / Viniri za Hollywood smile

Ljuskice (eng. veneers) su tanke keramičke navlake koje se lijepe na prednju stranu zuba i uz minimalno brušenje u potpunosti prikrivaju nedostatke prirodnih zuba. One spadaju pod najbolja estetska rješenja za korekciju manjih nedostataka na zubima poput veličine, oblika, obojenosti zuba, napuknuća ruba ili istrošenosti te korekcije razmaka među zubima ili blažih ortodontskih anomalija. Za njihovo postavljanje potrebno je minimalno brušenje samo prednje strane zuba i uklanjanje sloja cakline do 0,5mm, što je prednost u odnosu na krunicu kada se zub brusi sa svih strana.

Treba naglasiti da je ljuskica zbog tanke građe manje otporna na lom u odnosu na krunicu, te je potrebno pripaziti kod odgrizanja tvrde hrane, a također nisu preporučljive kod osoba koje škripe zubima (bruksizam).

Ljuskice su danas važan segment estetske stomatologije, jedna od najpopularnijih estetskih korekcija u svijetu  i upravo su one zaslužne za tzv. hollywoodski osmijeh (eng. hollywood smile)

keramičke ljuskice

Estetska stomatologija u Tuzli - prikaz estetskih radova

totalna rehabilitacija abradiranih zuba bezmetalnom keramikom

Zakažite besplatan pregled
Unesite Vaše kontakt informacije
Razlog Vaše posjete
Pitajte doktora

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.