ljuskice za zube, fasete za zube, viniri za zube novodent tuzla

Keramičke ljuskice (viniri) – idealno rješenje za vaš skladan i blistav osmijeh

Jedno od najatraktivnijih estetskih rješenja za korigovanje određenih nedostataka estetike zubnog niza krije se iza perjanice estetske stomatologije - ljuskica. Zovu ih još i fasete, ljuspice, viniri (eng. Veneers).

Zubne ljuskice su vrlo tanke estetske navlake za zube koje se postavljaju na prednju stranu prirodnih i zdravih zuba. Najčešće je to na prednjim gornjim zubima, a u svrhu ispravljanja određenih nepravilnosti zuba poput:

  • razmak između zuba
  • ispravljanje krivog položaja zuba
  • posvjetljivanje tamne boje zuba
  • sanacije manjih oštećenja (napuknuti ili potrošeni zubi)

Ljuskice spadaju u minimalno invazivne i potpuno bezbolne, ali u isto vrijeme i vrlo zahtjevne estetske stomatološke zahvate jer zahtijevaju vrhunski i timski rad specijalista stomatološke protetike, zubnog tehničara i vas kao pacijenta koji sudjeluje u kreiranju vlastitog osmijeha.

Postoje dvije vrste ljuskica za zube i osnovna je razlika u pripremi, odnosno u brušenju zdravog zuba kako bi se pripremio za ugradnju i postavljanje ljuskica. Najčešće su potrebne samo dvije posjete stomatologu, jedna za brušenje i otisak i druga za cementiranje.

Ljuskice treba postavljati isključivo na potpuno zdrave zube

Glavni preduslov za postavljanje ljuskica je zdravlje zubi. Savršen kandidat za postavljanje ljuskica je onaj koji želi ispraviti neke od estetskih oralnih problema te ima zdrave i ne previše oštećene zube. 

Ljuskice se neće moći postaviti:

  • kod težih oštećenja od karijesa
  • na zube s većim kompozitnim ispunima
  • na zube koji su endodontski liječeni

Pacijent koji ima zdrave, neliječene zube, zdrave desni i ne prevelike kompozitne ispune i ima realna očekivanja, ljuskicama može ispraviti razliku u nijansama zuba, nepravilne razmake, okrnjeni zub, napuknuće cakline i ujednačiti zube različite dužine ili nepravilnog položaja.

Keramičke zubne ljuskice (viniri)

Ovakve ljuskice predstavljaju vrlo tanke keramičke navlake koje se postavljaju na prethodno pripremljeni zub na temelju zubnog otiska. Na zubu se prvo uklanja minimalni volumen tvrdog zubnog tkiva (otprilike 0,5 mm debljine cakline) što je puno manje nego kod brušenja za zubne krunice. Nakon što zubni tehničar izradi ljuskice i pacijent odradi probu te potom usaglasi svoje želje sa stomatologom, izrađuju se finalne navlake koje se postavljaju na taj pripremljeni zub.

Važno je napomenuti da u danima od brušenja do finalnog postavljanja zubnih ljuskica pacijent nosi takozvane privremene ljuskice koje mu omogućavaju normalan svakodnevni život i prehranu.

Direktne kompozitne (non-prep) ljuskice

U nekim slučajevima ljuskice za zube mogu se raditi i bez brušenja cakline odnosno direktno na prirodnim zubima. To su tzv. non-prep (direktne kompozitne) ljuskice. Ova vrsta ljuskica se koristi kada su potrebna mala povećanja volumena zubi i osmijeha ili sitne korekcije položaja i boje zubi.

Za izradu kompozitnih ljuskica koriste se vrhunski estetski materijali koji u potpunosti imitiraju izgled prirodnih zuba.

Jesu li zubne ljuskice trajno rješenje?

Za postavljanje ovakvih zubnih navlaka potrebni su posebni adhezivni cementi, stomatolog s potrebnim specijalističkim znanjima te vrijeme za kvalitetnu pripremu plohe zuba. Sve to pružamo vam mi u našoj stomatološkoj ordinaciji i samo na taj način zubne ljuskice postaju dugotrajno i kvalitetno rješenje za estetsko poboljšanje osmijeha.

Naši pacijenti se vrlo brzo nakon postavljanja zubnih ljuskica vraćaju svome svakodnevnom životu i uobičajenim prehrambenim navikama, uz redovnu oralnu higijenu i bez ikakvog straha od ispadanja ili loma ljuskica.

Tagovi
Podijeli online
Prethodni / Slijedeći Post