Hitna stanja u stomatologiji

Sama pomisao na urgentni stomatološki slučaj izaziva osjećaj nelagode, neizvjesnosti i straha kod ljudi. Dobra vijest je da mi u Novodentu možemo poduzeti korake kako bismo izbjegli takve incidente. Naši stomatolozi nude nekoliko savjeta kako zapravo izbjeći situacije koje zahtijevaju hitnu stomatološku intervenciju.

Šta je hitna stomatološka pomoć?

Svaki stomatološki problem koji zahtijeva hitnu pomoć stomatologa klasificiran je kao hitan stomatološki slučaj. To može uključivati:

  • Izbijeni, okrnjeni ili slomljeni zubi
  • Teška ili trajna zubobolja koja se ne može riješiti lijekovima protiv bolova koji se mogu kupiti bez recepta
  • Posjekotine na usnici ili jeziku
  • Jaka oteklina na licu ili u ustima
  • Izgubljene krunice ili plombe

Bilo koja od ovih situacija može uzrokovati bol, oštećenje ili nelagodu vama i vašim zubima i morat će je brzo liječiti stomatolog.

Kako izbjeći hitne stomatološke slučajeve?

Sada kada razumijemo šta je hitan stomatološki slučaj, kako možemo izbjeći suočavanje s njim? Iako se hitni stomatološki slučajevi mogu pojaviti iz raznih razloga i unatoč našim najboljim naporima, uvijek možemo poduzeti mjere opreza kako bismo smanjili rizik od ozljeda zuba, desni ili čeljusti.

Koristite zube samo za žvakanje hrane

Mnogi od nas koriste zube da otvaraju pakete, grizu nokte i rade druge stvari osim žvakanja hrane. Ali ovo je jednostavan način da ih okrnite ili ozlijedite jer izlažete svoje zube ozlijeđivanju zajedno sa unutrašnjim obrazima, usnama i desnima.

Nosite sportski štitnik za usta

Sudjelujete li u sportu ili bilo kakvim napornim fizičkim aktivnostima? Iako je to izvrsno za vaše cjelokupno zdravlje, također možete doći u opasnost od udarca u glavu, lice ili vrat.

Ovi udarci mogu lako rezultirati ozbiljnim ozljedama koje dovode do hitnih stomatoloških stanja. Kako biste izbjegli ove scenarije, uvijek nosite štitnik za usta po mjeri kako biste zaštitili svoje zube i usta od bilo kakvih ozljeda.

Smanjite unos slatke hrane

Svi volimo grickalice, a kasno popodnevna želja za slatkim može biti vrlo izražena. Međutim, šećer dovodi do nakupljanja plaka i bakterija što dovodi do karijesa, trošenja naših zuba i bolesti desni što može dovesti do hitnih stomatoloških stanja. Tvrdi slatkiši, zrnca kokica i druga hrana također mogu predstavljati opasnost.

Slijedeći put kada budete u trgovini, opskrbite se hrskavim povrćem kao što je mrkva za grickanje i zdravijom mekom hranom kao što je jogurt. Nakon nekoliko sedmica izbjegavanja tvrde, zaslađene hrane za žvakanje, teško ćete primijetiti njenu odsutnost u vašoj prehrani, a vaši će vam zubi biti zahvalni.

Održavajte izvrsnu rutinu oralne higijene kod kuće

Najjednostavniji i najefikasniji način izbjegavanja stomatoloških hitnih slučajeva uključuje svakodnevnu i temeljitu rutinu oralne higijene. Stomatološki hitni slučajevi se ponekad događaju kao posljedica karijesa ili bolnih karijesa.

Održavanje rigorozne oralne higijene može smanjiti šanse za to. Ne zaboravite četkati dva puta dnevno po dvije minute svaki put i konac barem jednom dnevno.

Redovno posjećujte svog stomatologa

Održavanje rutine oralne higijene i redovno posjećivanja stomatologa radi higijenskog čišćenja i pregleda neophodni su za održavanje zdravih usta. Stomatolog ne samo da će očistiti vaše zube profesionalnim alatima, već može i rano dijagnosticirati sve probleme sa vašim zubima, pomažući vam da izbjegnete hitne stomatološke situacije.

Tagovi
Podijeli online
Prethodni / Slijedeći Post