dentalni implantati tuzla

Dentalni implantati – idealno rješenje ako vam nedostaje jedan ili više zuba

U poslijednjih 30 godina implantati za zube su revolucionarno promijenili način tretiranja izgubljenih zuba. Veoma efikasno rješavaju problem nedostatka jednog ili više zuba. Više ne morate živjeti s nelagodom zbog nedostatka zuba i imati stalni problem žvakanja ili govora.
dentalni implantati tuzla, najbolje rješenje ako vam nedostaje jedan ili više zuba

Bilo da trenutno nosite parcijalne ili totalne proteze ili samo trebate nadomjestiti jedan ili više zuba koji nedostaju, dentalni implantati mogu zamijeniti zube tako da izgledaju i funkcioniraju jednako kao prirodni zubi.

Ako nemate niti jednog zuba u vilici, to onda možete riješiti nošenjem totalne proteze ili ugradnjom implantata.  Totalne proteze mogu biti teške za nošenje, pa se implantati nameću kao daleko bolje rješenje.

U ovom tekstu ćete između ostalog saznati slijedeće:

 • Šta su dentalni implantati

 • Ko je kandidat za ugradnju dentalnih implantata

 • Cijena zubnih implantata

 • Postupak ugradnje implantata za zube

 • Augmentacija kosti kod ugradnje implantata

 • Savjeti za oralnu njegu implantata

 • Komplikacije nakon ugradnje implantata

 • Izbjegavanje komplikacija

 • Mini zubni implantati

 • All-on-four zubni implantati

 • All-on-six zubni implantati

 

Šta su to dentalni implantati?

Dentalni implantati su titanijumski šarafi ili cilindri koji se hirurški postavljaju u viličnu kost na mjesto gdje nedostaju zubi. Kada su postavljeni na svoje mjesto omogućavaju da se na njih nadogradi keramička krunica koja izgleda kao prirodan zub.

Možemo reći da su implantati umjetni korijenovi zuba. Krunica ili navlaka koja se postavi na implantat će izgledati i funkcionisati skoro jednako prirodnim zubima

Koraci ugradnje dentalnih implantata

Zubni implantat na jednim zubom sastoji se od nekoliko dijelova:

Implantat – Izrađen od titanijuma, u obliku šarafa ili cilindra, postavlja se u viličnu kost.

Abatment (eng. abutment) – Izrađen od titanijuma, zlata ili porculana, pričvršćen za implantat. Ovaj dio povezuje implantat s krunicom.

Kruna zuba – Obično je izrađena od metal-keramike ili bezmetalne keramike. Krunica je izrađena tako da odgovara vašim ostalim zubima i pričvršćena  je na abatment.

koraci ugradnje dentalnih implantata,

Ovo omogućava da proteze i mostovi, kao i pojedinačne krunice postavljene na implantate, daju prirodan osjećaj u ustima za razliku od totalne proteze.

Cijena zubnih implantata

Ugradnja implantata spada u najskuplje stomatološke usluge u odnosu na druge metode zamjene zuba. Različiti stomatolozi različito tumače cijene usluge ugradnje implantata. Cijena implantata zavisi od klinike gdje radite, brenda/proizvođača, zemlje u kojoj radite ugradnju, kao i “cjelokupnosti” usluge koja je uračunata.

Neki stomatolozi u cjenovniku navode samo cijenu ugrađenog implantata u vilici. Drugi pak pod istim podrazumijevaju cijenu kompletnog implantata sa nadogradnjom i metal-keramičkom krunicom što može da dovede do velikih varijacija u cijeni.

Nije svejedno koji brend implantata ćete odabrati i koliko je kvalifikovana osoba koja će to uraditi. Ponekad manjak iskustva može značajno da smanji rok trajanja čak i najboljih implantata. Vijek trajanja implantata je uslovljen sa mnogo faktora. Prije svega, kvalitet i količina kosti, debljina sluznice, stručnost pri ugradnji, adekvatan post-hirurški tretman su glavne odrednice uspješnosti i vijeka trajanja implantata.

Svi pacijenti koji u prvi plan stavljaju cijenu usluge, nerijetko a da pri tome i ne znaju zanemaruju kvalitet implantata, kao i obučenost i stručnost stomatologa koji radi ugradnju. Kvalitetni implantati su obično 50% skuplji u nabavi od njihovih kopija proizvedenih u Italiji, Izraelu, Koreji.., a koje se vrlo često ugrađuju kod nas u želji da se cijena ugradnje implantata maksimalno smanji.

Ugradnja jednog ili više implantata kao protetskog rješenja za nadoknadu nedostajućih zuba vrlo često dolazi kao zadnji izbor nakon već korištenih protetskih rješenja, liječenja zuba i oralno-hirurških zahvata. Nerijetko se dešava da uslovi za ugradnju implantata nisu adekvatni, pa je potrebno uraditi dodatnu nadogradnju koštanog tkiva, kao i poboljšanje mekih tkiva što također može značajno da promijeni cijenu implantata jer uključuje niz dodatnih hirurških zahvata kao i upotrebu zamjenskih materijala koji su izuzetno skupi.

Postupak ugradnje implantata

Cijeli postupak ugradnje implantata sa npr. jednim zubom može potrajati i do nekoliko mjeseci, ali krajnji rezultat se isplati! Proces ugradnje traje obično između 3 i 6 mjeseci.

Ako stomatolog ustanovi da čeljusna kost nije dovoljno čvrsta za implantat, prvi korak bit će dodavanje umjetne kosti ili augmentacija kosti. Augmentacija uključuje dodavanje umjetne kosti uz upotrebu sintetičkog materijala i njeno dodavanje u čeljust kako bi se kost ojačala. U ovom scenariju, vašoj će čeljusti trebati 4-12 mjeseci da zaraste prije postavljanja implantata.

Inicijalna procjena za ugradnju implantata

Budući da je za zubne implantate potrebno nekoliko hirurških zahvata, stomatolog ili oralni hirurg će izvršiti  temeljitu procjenu, uključujući 3D rendgenske snimke i modele zuba kako bi osigurao da implantati odgovaraju vašim prirodnim zubima.

Zatim će se procijeniti stanje vaše vilične kosti u odnosu na to koliko zuba planirate zamijeniti implantatima. Ovaj postupak planiranja mogao bi uključiti nekoliko vrsta stomatoloških stručnjaka (uključujući maksilofacijalnog hirurga i parodontologa), pa nemojte očekivati ​​da će to biti brz proces.

Također doktor će željeti znati sve o svim zdravstvenim stanjima koja imate i bilo kojim lijekovima koje uzimate, uključujući i one kupljene bez recepta.

Dogovorite se da vas prijatelj ili član porodice vozi do i iz ordinacije, jer može se desiti da nećete biti u stanju da se sami vozite nakon zahvata. Očekujte da ostatak dana nakon operacije budete u režimu „potpunog odmora“.

Tok operativnog zahvata

Operacija zubnog implantata često se radi u nekoliko faza, što zahtijeva potpuno zacjeljivanje vilične kosti oko implantata prije nego što se obavi još posla.

 • Oštećeni zub se uklanja (ako već nije izašao na neki drugi način)
 • Čeljusna kost je pripremljena za operaciju / ovo može uključivati određen stepen augmentacije (nadogradnje) kosti
 • Jednom kada kost zaraste, implantat se umetne u liniju desni
 • Čeljusnoj kosti će trebati vrijeme da ponovo zaraste, a zatim se postavlja abatment (dio koji se zavrće u implantat), te se postavlja keramički zub na vrh, čime se implantat objedinjuje

Ovaj postupak može potrajati i do nekoliko mjeseci kako bi vašoj čeljusti omogućio zarastanje i pripremu za konačnu ugradnju implantata. Bez jake čeljusne kosti, implantat se neće primiti, pa je od velike važnosti biti strpljiv tokom procesa zacjeljivanja, te se strogo pridržavati uputa stomatologa.

Postavljanje krunice za zube na implantat

Jednom kada desni zarastu, napravit će se otisak za izradu umjetnog zuba ili krunice za zubni implantat. Dvije su glavne vrste umjetnih zuba između kojih ćete moći odabrati – mobilna proteza za implantat ili fiksna proteza za implantat.

Postoperativna procedura

Nelagoda je prirodna i normalna pojava nakon operacije implantacije zuba. Evo šta možete očekivati:

 • Oticanje lica i desni
 • Modrice na desnima ili koži
 • Bol na mjestu vaše implantacije
 • Manje krvarenje

Ako se bilo koji od ovih simptoma pogorša nekoliko dana nakon operacije, odmah se obratite svom stomatologu ili oralnom hirurgu.

Da bi vam pomogao da izliječite postoperativni zahvat, vaš stomatolog ili oralni hirurg može savjetovati dijetu koja uključuje mekšu hranu, obloge od leda (za pomoć pri oticanju), i strpljenje dok mjesto hirurškog zahvata zarasta.

Iako je većina zubnih implantata rutinski postupak, a većina operacija zubnih implantata uspješna, mogu postojati komplikacije, uključujući probleme sa spajanjem kostiju na implantatu.

Komplikacije nakon ugradnje implantata

Većina implantata ima tri dijela, titanijumski šaraf, abatment i krunicu. Problemi se mogu razviti u sva tri dijela .

Proces koji se naziva oseointegracija ili srastanje implanata sa košću je osnov za uspjeh implantacije. Ako se oseointegracija ne dogodi onako kako bi trebala, povremeno može stvoriti probleme nakon ugradnje implantata.

Postoji mogućnost da se implantat ne uspije pričvrstiti iz različitih razloga, na primjer zbog razvijene infekcije ili nepravilne pozicije implantata u zagrizu. Uz to, bruksizam (stiskanje i škripanje zubima) može stvoriti veliki pritisak na implantat, što može prouzrokovati gubitak kosti i uzrokovati pucanje ili odbacivanje  implantata.

Kada se implantati ugrađuju za nadomještanje donjih zuba, postoji rizik da se ozlijedi živac u donjoj viličnoj kosti, što uzrokuje utrnulost lica. Može biti privremeno dok živac ne zaraste, ili može biti trajno.

3D  rendgenski snimci i CT skeneri pomažu stomatologu da vidi gdje se nalazi živac i smanjuju mogućnost ozljede. Također postoji rizik od problema sa sinusima ako implantat u gornjoj čeljusti probije u  sinusnu šupljinu. Međutim, ovi rizici su rijetki.

Znaci odbacivanja neuspjelog dentalnoh implantata

Ugradnja zubnog implantata obično je vrlo predvidljiv i uspješan postupak. Ali kao i drugi stomatološki postupci, možda neće uvijek uspjeti. Neuspjeli zubni implantati su rijetka situacija, ali ako vam se dogodi nema potrebe za panikom. Pročitajte dalje kako biste saznali kako prepoznati kada implantat treba dodatni tretman.

Nakon ugradnje titanovog implantata, mali dio pacijenata može imati problema. Jedno istraživanje u “International Journal of Implant Dentistry” primjećuje da, iako titanijum uopšteno uzrokuje manje alergijskih reakcija od ostalih metala, neki su pacijenti prijavili simptome odbacivanja titanijuma nakon ugradnje implantata.

Ovo istraživanje primjećuje da simptomi povezani s alergijom ili osjetljivošću na titanijum uključuju:

 • Urtikariju – stanje nalik košnici koje rezultira crvenim kvrgama na koži ili površini desni
 • Ekcem ili suhi svrbežni dijelovi kože ili desni
 • Eritem koji uzrokuje crvenilo u tkivima oko implantata
 • Oticanje ili bol na mjestu implantata
 • Gubitak kosti

Izloženost titanijumu također može dovesti do sindroma žutih noktiju, što je rijetko stanje zbog kojeg nokti postaju žuti i utiču na dišni i limfni sistem.

Kako prepoznati neuspjeli dentalni implantat?

Kada kost ne sraste pravilno oko implantata, glavni znak je pomicanje implantata. Isprva je pokretljivost neznatna i stomatolog će je prepoznati, ali s vremenom implantat koji se nije uspio integrisati počet će se klimati kad osoba žvače ili razgovara. Potpuno neuspjeli implantat će se stalno pomicati.

Ostali znakovi neuspjelog zubnog implantata koji je izgubio oseointegraciju mogu uključivati bol, oteklinu ili infekciju, što nije uvijek slučaj. Ako stomatolog primijeti pomicanje implantata radit će se RTG snimak za provjeru stanja kosti. RTG snimka neuspjelog implantata vjerovatno će pokazati značajan gubitak kosti oko metalnog dijela.

Faktori rizika za neuspjeli implantat

Šta uzrokuje neuspjeli zubni implantat?

Pušenje može povećati rizik od odbacivanja  zubnog implantata, ovisno o tome gdje je u ustima postavljen implantat. Vaš vam stomatolog može savjetovati da prestanete pušiti u potpunosti ili dok se integracija kosti ne završi.

Uspjeh postupka implantacije ovisi o mnogim faktorima, ali određene navike i zdravstvena stanja mogu povećati rizik od neuspjelog implantata. Bolesti desni i bruksizam mogu oštetiti implantat, dok bolesti poput osteoporoze koja napada čvrstoću i gustoću kostiju mogu otežati primanje implantata. Tekuće liječenje raka također može biti uzrok pauziranja ugradnje implantata.

Određeni lijekovi mogu povećati rizik neuspjeha implantata. Prema Univerzitetu u Buffalu, antidepresivi utiču na brzinu metabolizma kostiju te mogu ljudima koji uzimaju ove lijekove uzrokovati probleme sa oseointegracijom.

Liječenje komplikacija neuspjele ugradnje zubnog implantata

Dobra vijest je da se neuspjeli zubni implantat lako uklanja lokalnom anestezijom. Ako se utvrdi da implantat treba zamijeniti, izvadit će se i očistiti područje. Ako je kost netaknuta oko područja uklonjenog implantata, neće biti potrebano dodavati umjetnu kost.
Ako postoji gubitak kosti, može se dodati kost kako bi se ojačalo mjesto za zamjenu implantata. Zarastanje kosti može potrajati nekoliko mjeseci prije nego što se može postaviti novi implantat. Tokom zarastanja doktor može razgovarati o načinima smanjenja faktora rizika koji su uzrokovali neuspjeh implantata, poput odvikavanja od pušenja ili čekanja da se završi tečaj liječenja karcinoma.

Izbjegavanje komplikacija

Promjena zdravstvenog stanja ili lijekova može uticati na zarastanje i oseointegraciju, zato uvijek obavijestite svog stomatologa o svim promjenama u vašem zdravlju i istoriji bolesti.

Dobra higijena usne šupljine također je ključna za izbjegavanje problema sa implantatima. Pranje zubi dva puta dnevno i ispiranje antibakterijskom vodom za ispiranje usta može pomoći održati desni zdravima.

Materijali od kojih se prave dentalni implantati

Postoje različiti materijali koji se mogu koristiti u izradi implantata koji funkcioniše poput korijena zuba. U praksi se koriste titanijumski i cirkonski implantati.

Titanijumski implantati su najčešće korišteni materijal.  Ovaj metal je nevjerovatno čvrst i biokompatibilan je s viličnom kosti, što znači da ga organizam ne bi trebalo odbaciti, a kost s vremenom prirodno raste oko njega. Implantati nisu izrađeni od čistog titanijuma jer je premekan. Umjesto toga razvijene su razne legure.

Neke studije sugerišu da je cirkonijum, iako izuzetno jak, osjetljiviji na materijalne nedostatke od titanijuma. Pore i mikropukotine u cirkonijumu mogu uzrokovati lom implantata, što znači da implantati od cirkonijevog oksida imaju malo veću stopu odbacivanja od strane organizma.

Prednosti i nedostaci titanijumskih implantata

Uz pažljivo održavanje, zubni implantati mogu funkcionisati dugi niz godina. 95% implantata traje najmanje pet godina, ali većina će vjerovatno imati puno duži životni vijek. Kako biste produžili životni vijek implantata, trebali biste imati temeljitu oralnu higijenu, izbjegavati pušenje i redovno posjećivati stomatologa.

Smatra se da je stopa odbacivanja titanijumskih implantata znatno niža od one kod cirkonijevih implantata.

 • Ovi implantati imaju visoku otpornost na koroziju u ustima i izvrsnu biokompatibilnost s tkivima kostiju i desni
 • Titanijumski implantati mogu se dobiti u dvodijelnim varijantama, što je korisno ako su implantati pod uglom potrebni za ispravljanje položaja vašeg implantata

Međutim, postoji i nekoliko nedostataka povezanih sa implantatima od titanijuma:

 • Iako je rijedak, titanijumski implantat može propasti ako pacijent ima alergijsku reakciju na metal. Pacijenti koji imaju alergijske anamneze trebali bi proći procjenu alergije na metal prije postavljanja trajnog titanijumskog implantata
 • Za pacijente s određenim autoimunim stanjima – poput reumatoidnog artritisa, Crohnove bolesti ili dijabetesa – metalni ioni oslobođeni iz implantata mogu uzrokovati lokalnu upalu i iritaciju
 • Ako je tkivo oko implantata tanko, metal može probijati kroz desni, što rezultira lošom estetikom

Šta su to “mini” implantati za zube?

Mini zubni implantati su varijanta za pacijente koji žele nadomjestiti izgubljene zube, ali koji ne žele ili ne mogu realizovati konvencionalne nadoknade zuba (mostovi i proteze). Neki ne žele invazivnu operaciju potrebnu za uobičajene implantate, dok drugima nedostaje koštana masa u vilici koja bi ih držala.

Mini zubni implantati imaju istu strukturu kao i redovni implantati, ali su nešto manjeg oblika. Ovi mini implantati imaju dva dijela:

 • Titanov vijak s kuglicom na kraju
 • Nasad sa gumenim O-prstenom koji zub pričvršćuje za stub.

Standardni implantati su široki od 3,4 do 5,8 mm, ali mini implantati imaju promjer od 1,8 do 3,3 mm i dužinu od 10 do 15 mm.

Mini zubni implantati slični su redovnim implantatima, ali manji. Hirurško postavljanje je manje invazivno i može se provesti u jednom posjetu blagim anestetikom. Pacijenti obično mogu jesti s novim protezama istog dana.

Oni omogućavaju da ponovo normalno govorite i jedete bez brige o tome kako bi ugradnja mogla uticati na vašu dnevnu rutinu. Vaš stomatolog može vam reći jesu li mini implantati najbolji izbor za vas.

All-on-four zubni implantati

All-on-four je fiksna proteza postavljena na 4 implantata. Može zamijeniti i gornji i donji luk. Ova metoda je trajno rješenje, pa je i održavanje lakše. Sa zubima se možete ponašati kao sa prirodnim osmijehom. Protezu može izvaditi samo stomatolog.

All-on-four sistem

Opcija All-on-four izvrsna je za pacijente bez zuba ili sa oštećenim zubima koji se ne mogu popraviti. Metoda je također prikladna ako je pacijent doživio gubitak kosti. To se događa ako se izgubljeni zubi ne nadomjeste odmah.

Ukratko, prednosti ovog sistema uključuju slijedeće:

 • Bez potrebe za augmentacijom kosti
 • Visoku funkcionalnost i udobnost
 • Nižu cijenu ugradnje.

Proces ugradnje All–on-four sličan je tradicionalnom postupku ugradnje zubnih implantata. Većina sličnosti odvija se u preliminarnim fazama. Međutim, sam postupak je malo drugačiji.

Dva su implantata ugrađena sprijeda, a dva odzada pod uglom od 45°. To daje dovoljno stabilnosti za postavljanje cijelog luka fiksne proteze.

Fiskna proteza i ugradnja

Proteza se može postaviti isti dan. Ovisi o stanju vaših usta. Ako to nije moguće, vratit ćete se kući sa implantatima i moguće privremenom protezom. U takvom slučaju se finalna proteza obično postavlja 3-6 mjeseci kasnije, kada je zarastanje završeno.

Kako izgleda oporavak kod All-on-four ugradnje zubnih implantata

Vrijeme oporavka zubnih implantata All-on-four prilično je brzo. Mnogi pacijenti se na posao vraćaju u roku od par dana do jedne sedmice.

Tokom perioda oporavka ključno je slijediti preporuke stomatologa. To često znači da ćete biti na dijeti sa mekom ili tekućom hranom 8-12 sedmica.

Proteza koja se postavlja u All-on-four format stapa se na kost puno brže nego na tradicionalan način. Stabilnost pruža dizajn. To znači da potpuni oporavak može potrajati manje od uobičajenih 8 mjeseci.

Važno je izvanredno se pobrinuti za svoj novi osmijeh nakon operacije. Evo nekoliko savjeta:

 • Zagristi gazu za kontrolu krvarenja
 • Pripremite ispiranje slanom vodom ako krvarenje traje duže od 24 sata
 • Operite zube nježno, ali temeljito
 • Odmarajte se što je više moguće i izbjegavajte fizičke napore 3-4 dana
 • Ne pušite najmanje 2 mjeseca
 • Držite se dijete sa mekanom hranom najmanje 3 mjeseca

“All-on-six” implantati za zube

All-on-six implantati su fiksna proteza na šest implantata i savršeni su ako imate potpuni gubitak zubi. Gubitak zubi može biti u vašem gornjem ili donjem luku, ili u oba luka. Ovaj sistem implantata izvrstan je ako nosite proteze. Pružit će vam optimalni nivo stabilnosti.

All-on-six sistem implantata

Implantati su smješteni u cijeloj viličnoj kosti.

Kost čeljusti mora pružiti dovoljno potpore za potpuno novi set zuba. Ljudi koji su izgubili zube prije više godina, koji imaju aktivnu parodontozu ili su u prošlosti imali parodontozu vjerovatno su izgubili značajnu količinu čeljusne kosti.

Napredna parodontoza može uništiti kost oko prirodnih zuba. Parodontna bolest čest je uzrok gubitka zuba.

Prednosti All-on-six i All-on-four zubnih implantata uključuju:

 • Liječenjem se može eliminisati potreba za nošenjem mobilnih proteza
 • Uživat ćete u osjećaju stabilnih i snažnih zuba
 • Budući da će vaš osmijeh izgledati prirodno, samopouzdanje se može povećati
 • Implantati pružaju snagu sličnu prirodnim zubima / sa novim zubima možete uživati u bilo kojoj hrani
 • Zubni implantati pomažu u očuvanju vaše čeljusne kosti, spriječavajući daljnji gubitak kostiju
 • Vaš bi se izgled mogao poboljšati jer će vam proteza pružiti izvrsnu potporu obrazima i usnama
 • Liječenje je predvidljivo i ima visoku stopu uspjeha

Ne dopustite da vam nedostatak zubi bude prepreka vašem zdravom i lijepom osmijehu.  Ako imate dodatnih pitanja, slobodno nam se javite na naše kontakte ovdje, mi ćemo vam zasigurno pomoći.

 

Dentalni implantati Tuzla – okvirne cijene usluga

Cijena dentalnih implantata u stomatološko implantološkom centru “Novodent Tuzla” zavisi od zahvata i procjene od strane naših stručnjaka. Ovo su okvirne cijene koje se nalaze na podstranici cjenovnika naših usluga. 

 • Ugradnja BTI implantata sa nadogradnjom i metalokeramičkom krunicom 1700.00KM
 • Totalna proteza na dva dentalna implantata (donja vilica) 4000.00KM
 • Totalna proteza na tri dentalna implantata (gornja vilica) 5000.00KM
 • Nadogradnja viličnog grebena vještačkom košću sa membranom od 500.00KM
 
Tagovi
Podijeli online
Prethodni / Slijedeći Post