oralno zdravlje i sve što treba da znate o oralnom zdravlju

Oralno zdravlje i sve što treba da znate

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 1965. godine postavila je definiciju oralnog zdravlja - oralno zdravlje je stanje zdravih, za funkciju sposobnih zuba i njihovih potpornih tkiva, uključujući zdravlje svih dijelova usne šupljine koji sudjeluju u žvakanju. Nažalost, oralno zdravlje još uvijek u svijesti mnogih nema tako važnu ulogu za cjelokupno zdravlje kakvu ono zaista ima.
oralno zdravlje i zubni konac

3 preduslova za dobro oralno zdravlje

  • redovna i pravilna oralna higijena
  • pravilna i zdrava prehrana
  • redovni preventivni (kontrolni) stomatološki pregledi za sve dobne skupine

Redovna i pravilna oralna higijena

Četkanje zubi i desni laganim masirajućim pokretima najmanje 2 minute ujutru i navečer bit će dovoljno da održavate dobru oralnu higijenu koja je glavni preduslov za dobro oralno zdravlje. Zube treba pravilno četkati od zubnog mesa prema zubu laganim kružnim pokretima po svim plohama, s vanjske i unutrašnje strane te po griznim plohama. Za to vam je potrebna četkica sa gustim i mekanim vlaknima koja ne oštećuju caklinu i desni.

Osim klasičnih četkica za zube, postoje električne i sonične četkice. Preporučuju se osobama koje nisu baš vješte prilikom četkanja zubi. Kada prejako stišćemo četkicu i jako četkamo, možemo oštetiti desni koje se zbog toga počinju povlačiti. S druge strane, ako preslabo četkamo, nećemo skinuti plak sa zubi. Električne četkice to rade dobro i ujednačeno jer su podešene za optimalno četkanje kružnim pokretima. Sonične četkice koriste naprednu soničnu tehnologiju koja uklanja i do 7 puta više naslaga na teško dostupnim mjestima.

Za oralno zdravlje najvažnija je četkica za zube, kakvu god koristili, tj. svakodnevno mehaničko odstranjenje mekanih naslaga. Preporučuje se četkati zube minimalno svakih 12 sati. Na taj način spriječavamo nastajanje bakterijskog plaka, koji je organizirana struktura bakterija. Bakterije proizvode kiselinu opasnu za zube jer oštećuje caklinu zuba.

Prostor koji ne možete dobro očetkati između zuba, očistite zubnim koncem, interdentalnom četkicom ili zubobranom, a za svjež dah te za uništavanje zaostalih bakterija koristite vodicu za ispiranje usta sa hlorheksidinom – oralnim antiseptikom. Sa vodicom ne treba pretjerivati da ne narušite prirodnu, fiziološku floru u usnoj šupljini! Posavjetujte se sa stomatologom koju vodicu koristiti, naročito ako ste imali oralno-hirurški zahvat. Ne uzimajte tečnost za ispiranje usta na svoju ruku!

I na kraju, ništa manje važan, a najčešće zaboravljen organ jeste jezik. Na njemu i ispod njega mogu se taložiti kolonije bakterija pa ga je potrebno redovno četkati. Strugač jezika možete kupiti u svim boljim apotekama i drogerijama.

Oralno zdravlje i pravilna ishrana

Jedite voće i povrće, sve što sadrži A, C, K i D vitamin te kalcij, fosfor i magnezijvitamine i minerale koji sudjeluju u izgradnji i očuvanju zuba te zaštiti desni i kosti.

Značaj preventivnih pregleda za oralno zdravlje

Preventivni pregledi imaju izuzetno važnu ulogu:

  • rano otkrivanje karijesa
  • primjena sredstava za prevenciju karijesa poput fluoridnih gelova ili lakova
  • edukacija roditelja i djece o pravilnom održavanju oralne higijene i pravilnoj prehrani
  • kod odraslih uz pregled i edukaciju o oralnoj higijeni radi se profesionalno čišćenje i poliranje zuba

Preporuka je sa djecom dolaziti češće na kontrolne preglede (svaka 3 mjeseca) jer oni još nisu vični pravilnom četkanju zuba, a odraslima minimalno jednom godišnje. Optimalno bi bilo svakih 6 mjeseci. Znate li da se procjenjuje da čak 95 % stanovništva do svoje 35. godine ima problem sa karijesom?

Jesu li sve bakterije opasne za oralno zdravlje?

Nevjerovatna je činjenica da ljudska usta nastanjuje preko 500 vrsta bakterija, ali dobra je vijest da je većina pozitivnih, dok tek desetak vrsta mogu značajno narušiti zdravlje zuba, desni i oralne šupljine uopšteno. Uz pravilnu oralnu higijenu možemo ih reducirati. Bakterije u neočišćenom plaku dovode do mineralizacije i stvaranja opasnog zubnog kamenca što može uzrokovati karijes, gingivitis, parodontitis, i na kraju, često i gubitak zdravog zuba.

Narušeno oralno zdravlje reflektuje se na ostale dijelove tijela. Tako hronična parodontna bolest i granulom mogu izazvati: srčani i moždani udar zbog bakterija koje su iz usne šupljine krvotokom došle do srca i mozga. Pojavljuju se: upala zglobova, bolesti bubrega, problemi sa vidom, očima, dermatolološke bolesti.

Možda bolujete od neke bolesti, a ne znate da je njezin uzrok loše oralno zdravlje. Zato, ne zanemarujte preventivne preglede i redovno čišćenje zubnog kamenca, pjeskarenje te poliranje zubi! U našem centru stojimo vam na raspolaganju jer nam je primarna zadaća vaše oralno zdravlje.

Tagovi
Podijeli online
Prethodni / Slijedeći Post