DSD - Digital smile design

u dsd

Digital Smile Design ili skraćeno DSD je u zadnje vrijeme postao hit kako među stomatolozima tako i među pacjentima. Šta je tu tako revolucionarno i primamljivo za pacjente ali i stomatologe?

Digital Smile Design, odnosno digitalni dizajn osmijeha je digitalno planiranje i kreiranje idealnog osmijeha u skladu s pacijentovom fizionomijom lica i njegovim željama. U estetskoj stomatologiji DSD se koristi za utvrđivanje međusobnih odnosa zuba, desni, usana, crta lica i osmijeha. Nakon što se pacijent složi s digitalnim predloškom, prema njemu dentalni tehničar izrađuje precizni voštani predložak istih proporcija. Uz pomoć provizornog materijala pacijent može u svojim ustima vidjeti, osjetiti i doživjeti svoj budući novi osmijeh, koji se može dodatno korigirati kako bi se postigao željeni rezultat. Postupak ne samo da doprinosi boljem razumijevanju na liniji pacijent-stomatolog nego i uklanja sve nedoumice oko konačnog izgleda rada pri saradnji između stomatologa i zubotehničkog laboratorija.

Naravno pacjent koji se odluči za DSD postupak mora biti spreman i na terapiju koja je usko specijalizirana prema njemu i uzima nešto više vremena i traje duže nego konvencionalna terapija. Naravno DSD nije besplatan jer oduzima prilično puno vremena za stomatologa i tehničara i podrazumijeva i dodatne troškove za pacijenta.

1početni ekran u kojem se vrši odabir oblika zuba

 

2glavni modul u kojem se vrši dizajniranje i prilagodjavanje izgleda zuba

 

3sledeći je modul za određivanje linije smijeha, proporcije, vidnog dijela...

 

4fino podešavanje visine i širine zuba kao i ostalih proporcija

 

5finalni izgled, poređenje prije - poslije

 

Ukoliko ste i vi zainteresovani za izradu DSD-a javite nam se na email radi dogovora termina za fotografisanje i dogovor dizajna.

 

kontakt footer

designer17